Klima Bakımı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Klima Bakımı Hakkında En Çok Merak Edilenler
Günümüzde artık birçok evde klima kullanılmaktadır ve özellikle yaz aylarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Klimalar sadece yaz aylarında değil aynı zamanda kış aylarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Klima kullanan kişiler temizliğinin nasıl yapıldığı ve ne sıklıkla yapılması gerektiği hakkında merak sahibidirler ve bu konuda çokça araştırma yapmaktadırlar. Klima bakımı hakkında en çok merak edilen birkaç soruyu şimdi detaylı olarak sizlere açıklayacağız.
Klima bakımı nedir?
Klima bakımı, klima kullanan kişilerin mutlaka yapması ya da yaptırması gereken bir husustur ve klimanın daha uzun süreler kullanımı için olmazsa olmazlardandır. Klima bakımı, klimanın genel kontrolünün ve temizliğinin yapıldığı bir işlemdir. Klima bakımı sırasında aynı zamanda ilerde oluşabilecek olan arızalar da erkenden tespit edilmiş olmaktadır. Klimalar hem kış aylarında hem de yaz aylarında kullanıldığı için bakımı yılda iki kez mutlaka düzenli olarak yaptırılmalıdır. Klimaların uzun ömürlü ve etkili çalışabilmesi için bakımının düzenli yapılması gerekmektedir.
Klima bakımında neler yapılır?
Klima bakımı aşama aşama uygulanan bir bakımdır ve her parçasının bakımı ayrı yapılmaktadır. Klima bakımı; klima dış ünite bakımı, klima iç ünite bakımı, bakır boru hattı bakımı, drenaj hattı bakımı, klima çalışırken uygulanan klima bakımı aşamalarını içermektedir.
Klima dış ünite bakımı: İlk aşama olarak klimanın dış alanı temizlenmektedir ve sonrasında serpatin adı verilen alan temizlenmektedir. Cihazın içi temizlenerek elektriksel bağlantı noktalarının kontrolü yapılmaktadır.
Klima iç ünite bakımı: Cihazın dış kısmı temizlenerek filtre temizliği yapılmaktadır. Soğutucu akışkan kaçak kontrolü yapılmaktadır. Ardından iç ünite temizliği yapılarak gerilim ve besleme akım ölçümleri kontrol edilmektedir.
Bakır boru hattı bakımı: Bakır boru hattından bir ezilme ve kaçak durumu olup olmadığına bakılmaktadır. Bakım gerekiyorsa bakımı yapılarak kelepçe gibi elemanların kontrolü yapılmaktadır.
Drenaj hattı bakımı: Drenaj hattı ek yerlerinde sızdırmazlık durumu olup olmadığı kontrol edilmektedir. Aynı zamanda tıkanma durumu da gözlenmektedir.
Klima çalışırken uygulanan klima bakımı: Klimanın çalışma değerleri, iç ve dış hava sıcaklık değerleri kaydedilmektedir.
Filtre Bakımı: Genellikle çoğu klimada hava filtreleri ön panellerde yer almaktadır ve kolaylıkla yerinden çıkabilen ve tekrar yerine takılabilen özellikte yapılmıştır. Hava filtreleri tıkanma gibi durumlara sebebiyet verebildiği için 15 gün arayla temizlenmesi gerekmektedir.
İç ve Dış Ünite Temizliği: Klima iç ünite ve dış ünite temizliği sırasında ilk olarak cihazın dış kısmı temizlenmektedir. Sonrasında her ikisinde de filtre temizliğine geçilmektedir. En son olarak da iç haznesi temizlenerek elektriksel bağlantı noktalarının kontrolü sağlanmaktadır.
Gaz Dolumu: Klima kullanan çoğu kişi klimanın gazı bitti şikâyeti ile yakınmaktadır aslında klimaların tam olarak gazı sonuna kadar bitmemektedir. Yetkili servis çalışanları tarafından düzenli olarak klima gaz dolumu yapılmaktadır. Klima gaz dolumu; ilk olarak klimanın soğutma modunda çalıştırılması ile başlanmaktadır. Eğer r22, r407 ile gaz dolumu yapılacaksa 4 bar basınçta soğutma alınmalıdır. Eğer r410 ‘a gaz dolumu yapılacaksa 8 barda soğutma alınmalıdır ve mutlaka bu işlem bir yetkili servis çalışanı tarafından yapılmalıdır.
Klima bakımı ne zaman yapılmalı?
Klima bakımı, klimanın yoğun olarak kullanılacak ayların gelmesinden önce yapılması önem taşımaktadır. Klima bakımı, ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılmalı ki yaz ve kış aylarına hazırlıklı girilebilsin. Klima bakımın düzenli aralıklarla yapılması uzun süreler kullanıma kapı açmaktadır. Klima bakımı 6 ay arayla düzenli olarak yaptırılmalıdır.
Klima bakımı yapılmazsa ne olur?
Klima bakımının öneminden sıklıkla bahsediyoruz çünkü klimalar bakımı yapılmadığında çevreye hastalık yayabilecek olan cihazlardır. Klima bakımı yapılmaz ise aynı zamanda klimalar kısa ömürlü olmaktadır. Klimaların toz filtreleri temizlenmediğinde ve iç, dış ünitelerin temizliği yapılmadığında performansında bir düşüş yaşanacaktır. Mutlaka yılda 2 kez klima bakımı şarttır.
Son Yazılar
- Klima Neden Su Akıtır? Ne Yapılabilir?
- Klima Neden Isıtmaz?
- Klima Neden Koku Yapar?
- Hepa Filtre Nedir? Faydaları Nelerdir?
- Sistem Odaları için İdeal Klima Modelleri
- Endüstriyel Klima Nedir? Kullanım Avantajları Nelerdir?
- Radyant Isıtıcı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
- Restoran Açık Alan Isıtma Sistemleri
- Robur Isıtıcı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
- Kafe Açık Alan Isıtma Sistemleri
- Düğün Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Konser Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Tiyatro Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Kanallı Klima Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
- Tavan Tipi Klima Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?