İklimlendirme Nedir ?
İklimlendirme nedir ?
iklimlendirme sistemleri ilk çağlarda besin maddelerinin mağara yada toprak altına saklanması ile öğrenildi. Yerleşik hayata geçilmesi ile birlikte, binaların ve evlerin ısıtılması, soğutulması ve havalandırılması ile geliştirildi. Ortalama 1990 senesinin başına kadar iklimlendirme insanlar yönünden yalnızca mecburi soğutulması lüzumen yerlere oluşturulan sistemlerdi. Fakat her geride bıraktığımız gün teknolojinin gelişmesi, ürün piyasanın geniş bulunduğundan kaynaklı rekabet koşulları insanların yararına işler yapılmasına imkân sağlamıştır. Günümüzde iklimlendirme cihazları anında anında hayatımızın bütün noktasında bizlere eşlik eder.
Günümüzde yaz kış iklimlendirme prosedürü yapılmaktadır. Bunların yaz ve kış bölgeına göre derecelendirmesi yapılmalıdır. Her iki mevsimde de havayı devir-daim ederek, toz, pislik ve mikroptan arındırmalıdır. Bu hava devir-daimi sırasında, sessiz, gürültüsüz, titreşimsiz, rahatsız etmeden emiş ve üfleme sağlanır. Sistemler kurulurken kaliteli mamüllerle etrafa zararı olmayan mamüller kullanılarak tabiat arkadaşı çalışmalar yapılır. İş verimi eksperlerince oluşturulan tespitlerde insanların en verimli şartlarda çalışması amacıyla ideal bir ısısın olması lüzumlu bulunduğu oluşturulan testlerle belirlenmiştir.
İklimlendirme düzeninde en mühim gaye kapalı mekanlarda tespit edilen insanlara en ideal hava konfor şartlarının sağlanabilmesi olarak bilinir. Hem de bu sistemler saniyesel sektörlerde bir ürünün üretilebilmesi amacıyla kullanılabilmektedir. O ürünün dilenen hava koşullarında sıhhatli bir şekilde havalandırılması ve ısı seviyesinin ayarlanmasıyla lüzumlu olan bölgeleri yaratmakta kullanılır.
Veri merkezleri, sunucular ve başka ısı kaynakları doğrultusundan imal edilen ısıyı uzaklaştırmak amacıyla iklimlendirme sistemlerine lüzumsinim duyar. İklimlendirme sistemlerinin itimat edilir ve yerleşik yedekli 24/7 kullanmak olası olması lüzumir. Sıcaklık, nem ve hava temizliği, BT ekipmanı üreticisinin spesifikasyonlarına ideal olmalıdır.
Çeşitli iklimlendirme sistemleri sahip olunantur fakat bütünü fanları, kompresörleri ve pompaları çalıştırmak amacıyla mühim miktarda elektrik kuvveti lüzumtirir. Oda amacıyladeki CRAC ünitelerinde tespit edilen fanlar, ısıyı BT ekipmanından CRAC ünitelerine transfer etmek amacıyla şartlandırılan havayı dolaştırır.
Kompresörler, yüksek dış bölge sıcaklıklarında ısıyı atmosfere transfer etmek amacıyla soğutucu akışkanların ısısını ve basıncını artırır. Soğutulmuş su ya da soğutma suyu sistemlerinde pompalar, ısıyı emmiş olan suyu binanın dışına taşır. Soğutucu akışkan kompresörü, klima sistemlerinde en büyük miktarda elektriği tüketir.
İklimlendirme düzenindeki mekanik soğutma yalnızca dış bölge ısısı veri merkezinin iç ısısından yüksek bulunduğunda lüzumludir. Ortam ısısı düşükse, soğutma kompresörünün işlevini gerçekleştirmesine lüzum yoktur. Odadaki ısı rahatlıkla direk bir su/ glikol çözeltisine aktarılabilir ve binanın dışına pompalanabilir, burada ısı daha sonra su/ glikol çözeltisinden direk bölge havasına aktarılır. Kuru soğutucunun kışın donmaması amacıyla suya etilen glikol eklenir.
Glikolün ısısının klima düzeneğinin verimliliği üstünde büyük bir etkileri vardır. Glikol ısısı ne kadar yüksekse ünitenin soğutma kapasitesi o kadar düşük olur. Bununla birlikte, en mühimsi, düzenin serbest soğutma modunda çalıştığı senelik saat adedi mühim ölçüde artar. Altay Grup’un tanıttığı bu teknoloji vasıtası ile iklimlendirme verimli bir şekilde çalışır vemaliyetlerin azalmasına namacıyla olur.
Veri merkeziniz amacıyla enerji yönünden verimli titiz soğutma sistemi kullanmanın iki ana sebebi vardır. Birincisi, veri merkezlerinde sarfedilen enerjinin en büyük bölümünü sunucuların vb. enerji tüketimina ek olarak klima da tüketir. Bu pay, serbest soğutmalı çağdaş klima sistemleri kullanılarak büyük ölçüde azaltılabilir.
İkinci olarak, elektrik kuvveti kıt bir kaynak durumuna geliyor ve soğutma ekipmanına güç sağlamak amacıyla lüzumsuz yere israf etmek yerine sunucuların tüketiminı en üst seviyeye çıkarmak amacıyla kullanılmalıdır.
Azalan maliyetler ve daha verimli güç yönetiminin yanı sıra, enerji yönünden verimli soğutma sistemleri kullanılarak olası kılınan düşük karbon ayak izine sahip “yeşil” veri merkezleri amacıyla her vakit bir argüman vardır. Ek olarak düşük işletme maliyetleri, bilhassa veri merkezinde ya da bireysel raflarda alan kiralayan veri merkezi operatörleri amacıyla rekabet üstünlüğü sağlayabilir.
Endüstriyel alanlarda sarfedilen hava iyice süzülür ve temizlik adımından geçer.Böylelikle imalat adımında ideal şartlar sağlanmış olur. Çeşitli besin ve endüstri sektörlerinde ideal bölgeda saklanıp mamüllerin saklanabilmesi amacıyla de, iklimlendirme ve soğutma sistemi son derece lüzumludir. iklimlendirme ve soğutma tesislerinin kurulmasıyla tekstil, kimya, tütün, endüstri, ilaç, besin gibi havanın belirli sıcaklıkta ve temizlikte bulunduğu bölgelarda, imalat daha verimli ve sıhhatli olmaktadır.
İklimlendirme sistemleri teknolojilerden, trenler, uçaklar, gemiler ve hem de uzay vasıtalarında yararlanılır. Hastane, ameliyat odası gibi enfeksiyon riski bulunduğu alanlarda, enfeksiyon tehlikesini azaltıp hastanın su kaybının azaltılması amacıyla bölgeın nemi ayarlanır. Ameliyathane ne kadar soğuk olması lüzumirse, bir yeni tabiatn servisi de o kadar sıcak olmalıdır. Bu gayela bunun derecelendirilmesinin doğru yapılması lüzumludir.
Uçaklarda hava basıncından kaynaklı, yolcuların konforlu bir şekilde seyahat yapabilmesi amacıyla en son teknolojiyle bu sistem yerleştirilir. Hayvanat bahçesi gibi alanlarda, değişik ekolojiden gelen hayvanların hayat alanlarının en doğru ısı civarında olması lüzumludir. Genellikle nemlendirme prosedürü yapan cihazlarda arşiv kütüphane müzelerde de kullanılarak tarihi ve kültürel birikimin küf oluşumu engellenmiş olur.
İklimlendirme Sistemleri Hangileridir?
İklimlendirme Sistemleri elemanları, Soğutma kompresörü ve soğutma kompresörü yardımcı elemanları, Evaporatör ve evaporatör yardımcı elemanları, Kondenser ve kondenser yardımcı elemanları, Akışkan denetim cihazları, Vakum pompaları, Şarj silindirleri, Basınç manifoldları, Su soğutma kuleleri, Elektriksel ölçme aletleri, Oksi-asetilen kaynak seti, Bakır boru bağlantı aletleri, Bakır boru şekillendirme aletleri, Termostatlar, Hava sürati ölçüm cihazları, Hava kanalı yapımında kullanılmakta olan cihazlar Bilgisayar ve sistemle alakalı yazılımlar olarak bilinir.
Dünyada kabul edilmiş incelemelera göre, insanlar belli bir sıcaklık ve nem aralığında ve temiz havalı bölgelarda rahat etmektedirler. Bu Aralık konfor bölgesi olarak tarif edilmiştir (nem %30 ile %60, sıcaklık 20-27°C). Sıcaklığın gereğinden çok ya da az olmasının rahatsız edici bulunduğu açıktır. Nem seviyesinin az olması boğaz kuruluğu, gözlerde yanma gibi rahatsızlıklara yol açmasının yanında, çok nem de terlemeye ve bunaltıcı bir sıcaklık hissine namacıyla olur. Hem de bölgeın havası temiz ve taze olmalıdır, toz, duman, polen ve başka zararlı maddelerin filtre edilmesi ve insanın fark etmeyeceği ama temiz havayı getirip pis havayı götürecek bir hava dolaşımı lüzumludir.
Günümüzde pek çok insanın hayatının mühim bir bölümü kapalı mekanlarda geçmektedir. Bu mekanlar lüzum hacim, lüzumse barındırdıkları insan adedi olarak büyük boyutlara ulaşmışlardır. Fuar, konferans, tiyatro, sinema salonlarının, alış veriş merkezlerinin, diskotek ve gazinoların, pencereleri açılmayan yüksek binaların vb. yaşanabilir hâlde tutulması amacıyla iklimlendirme (klima) şarttır. Oteller, hastaneler, besin, tekstil, elektronik, kağıt, tütün, vb. endüstrileri de klimaya tam manasıyla muhtaçtırlar.
Küçük iş yerleri ve konutlarda da klima tüketiminın yararları tartışılmazdır. Fazla sıcak, çok soğuk, rutubetli, çok kuru, oksijeni az-karbondioksidi çok, tozlu, dumanlı, kokulu bölgelarda hayatayı, çalışmayı, hem de mal ve eşyalarını bulundurmayı kuşkusuz ki hiç kimse istemez. Yazın seyahat eder iken bindiğiniz taşıtın camlarını sıcaktan bunalmamak amacıyla açamayacağımız, açsanız da yarar etmeyeceği hallerde ise vasıta klimanız imdadınıza koşacaktır.
İklimlendirilmiş bölgelar, iş kuvveti veriminde artış ve sıhhatli bir hayat sağlar. Yukarıda kabul edilen zararlardan kurtulmak ve yararları elde etmek amacıyla iklimlendirme lüzumludir. Bu bulguların ışığında klima bir lüks değil, insanca hayat sürdürmek amacıyla bir lüzumsinim durumuna gelmiştir.
Klima yalnızca soğutma değildir. İklimlendirme, kapalı mekanın havasının dilenen sıcaklık, nem, hava dolaşımı, temizlik ve tazelikte tutulmasıdır. Bunların hepsinin olmasa da, birkaçının denetim altında tutulması da iklimlendirme olarak tanımlanabilir.
Bir klima cihazı yazın içerideki çok ısıyı dışarıya atarak içerisini serinletir. Bu sırada havanın çok nemi alınır, içeride lüzumlu süratte hava dolaşımı sağlanır ve hava filtre edilir. Cihazın ısı pompası özelliği de varsa, kışın yaz çalışmasının tersine çalışarak dışarıdan aldığı ısıyı içeriye sunarak ısıtma da sağlar.
Artan enerji maliyetleri ve sınırlı sahip olunan elektrik kaynakları, veri merkezi endüstrisini enerji verimli teknik ekipmana doğru yönlendirmektedir. Bu sebeple veri merkezleri amacıyla iklimlendirme, bir mecburilik durumuna gelmiştir. Peki, iklimlendirme nedir? İklimlendirme, hibrit dolaylı serbest soğutmalı titiz klima ünitelerini, fan sürati denetimli kuru soğutucular ve sürat denetimli merkezi pompaları yüksek verimli titiz soğutma düzeninde birleştiren, veri merkezlerindeki klima sistemleri amacıyla bir denetim konseptidir. Ortam ısısına ve oda yükü koşullarına bağlı olarak genel enerji tüketiminı en aza indirmek amacıyla bütün sistem bileşenleri merkezi olarak denetim edilir. Şimdi, veri merkezleri amacıyla tüketimi mutlaka lüzumlu olan iklimlendirme nedir, iklimlendirme sistemi namacıyla kullanılır, çeşitli bahsedelim.
İklimlendirme Sistemleri
Gıdalarımızın saklanmasında olmazsa olmazı olan buzdolapları, evimizi ya da iş yerimizde konfor şartlarını yayınlayan klima cihazları ile hayatımızda yer etmiştir.
Havalandırma Sistemleri
Kombi Sistemleri
Klima Sistemleri
Chiller Soğutma Sistemleri
Kompresör Hava Kurutucu Sistemleri
Gıda Soğutucu Dolapları
Klima Santralleri
Kazan ve Kalorifer Sistemleri
Soğuk Hava Depoları
Nem Alma Cihazları
Hava Perdeleri
Son Yazılar
- Klima Neden Su Akıtır? Ne Yapılabilir?
- Klima Neden Isıtmaz?
- Klima Neden Koku Yapar?
- Hepa Filtre Nedir? Faydaları Nelerdir?
- Sistem Odaları için İdeal Klima Modelleri
- Endüstriyel Klima Nedir? Kullanım Avantajları Nelerdir?
- Radyant Isıtıcı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
- Restoran Açık Alan Isıtma Sistemleri
- Robur Isıtıcı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
- Kafe Açık Alan Isıtma Sistemleri
- Düğün Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Konser Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Tiyatro Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Kanallı Klima Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
- Tavan Tipi Klima Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?