Vrf nedir? Nerelerde kullanılır?
Vrf nedir?
Vrf tanım olarak, değişken soğutucu akışdan debisi olarak tanımlanmaktadır. Dış ünite ve iç ünitelerin kontrol edildiği merkezi klima sistemidir. Merkezi vrf klima sisteminde mekanın ısı ihtiyacına bağla olarak ısıtma veya soğutma akışını kontrol ederek enerji tasarrufunu hedefler.
Neden vrf sistemi kullanılmalıdır?
Vrf klima sistemi bireysel ev kullanıcılarından ziyade ticari mekanları hedeflemektedir. Bunun sebebi bireysel duvar veya salon tipi klimaların ev ve küçük işletmeler için yeterli olmasına rağmen hacim olarak büyük mekanlarda birden fazla klima fazla güç tüketmektedir. Vrf merkezi klima sistemi binanın değişken ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarına cevap vererek, minimum enerji harcamasıyla maksimum verimi sunar.
Vrf klima sistemi nerelerde kullanılır?
Birbirinden bağımsız ısıtma, soğutma ihtiyacının olduğu ve ihtiyacın sürekli değiştiği bölümlere sahip binalarda vrf sistemi kullanılmalıdır. Alışveriş merkezi, hastane, otel, restoran, kafeterya, tiyatro, sinema gibi işletmelerde vrf sistemleri sıkça kullanılmaktadır.
VRF, Variable Refrigerant Flow yani değişken ve akışkan debili sistem anlamına gelmektedir. İlk olarak 1982 yılında Japon klima markası Daikin tarafından kullanılmıştır.
Bu sistemler büyük komplekslerde kullanılmaktadır. Binaların içerisinde belirli bölümlerde soğuk, belirli alanlarda ise sıcak hava verebilme özelliğine sahiptir. Böylece tek bir merkezden verimli bir şekilde tüm sistem çalışma imkânı bulur. Genellikle büyük iş merkezlerinde bu sistem kullanılır.
VRF sistem ne demek?
Ana dış üniteden birden fazla iç ünitenin kontrol edilmesi olarak açıklanabilir. Örneğin, büyük bir kompleksin bir alanında soğutmaya ihtiyaç varsa ve diğer alanlar ısıtılacaksa hepsine ayrı ayrı sistem ve ana ünite kurmak yerine tek bir ana merkezden diğer yerlere kontrol sağlanır. Genellikle konaklama tesislerinde, büyük işletmelerde ve iş merkezlerinde bulunur. Ayrıca soğuk ve sıcak kalması gereken yerlerin bulunduğu alanlarda da VRF sistemi yer alabilir.
VRF sistemi nasıl çalışır?
VRF sistemleri paketlenmiş terminal kliması (PTAC) gibi çalışsa da bu sistemler kanallı olduğu için VRF’den ayrılırlar. VRF sistemi, su bazlı bir soğutma sistemi yerine yalnızca soğutucu akışkana dayanır. Soğutma grupları veya bobinler olmadan, bir VRF sistemi hızlı, duyarlı ve dış ortam koşullarına uyarlanabilir.
VRF sistemleri inverter kompresörler kullanımı ile de öne çıkar. Bahsedilen bu kompresörler ana motorun enerji tasarrufu sağlamasına olanak tanır. VRF sistemi kanal kullanmadığından, farklı oda veya alanlarda havayı dağıtmak için duvara veya tavana monte bir iç ünite bulunur. Dolayısıyla kontroller de bu kısımdan gerçekleşir. Bu noktada kullanıcıların odaya veya alana göre daha spesifik ısıtma ve soğutma için gerekli ayarları yapmalarına imkan tanınır.
VRF ne ile çalışır?
VRF klimalar dış ana üniteye bağlı ve bina içerisine dağıtılmış ara üniteler aracılığıyla çalışır. Her odada ya da alanda bir iç ünite bulunur ve bunlara bağlı olarak çalışmaya başlar. Kişiler ya da kullanıcılar bu iç üniteleri diledikleri gibi kullanarak istedikleri sıcaklığa getirebilirler.
Vrf/vrv farkları nelerdir?
VRF ve VRV her ne kadar iki ayrı iklimlendirme sistemi olarak görülse de aslında aralarında temel bir fark yoktur. İkisi de temelde aynı işi yaparlar. Aralarındaki tek fark isimlerinin ayrı olmasıdır. VRV “Variable Refrigerant Volume” (Değişken Soğutucu Hacmi) iken, VRF “Variable Refrigerant Flow” (Değişken Soğutucu Akışı) olarak geçmektedir.
Vrf avantajları nelerdir?
VRF teknolojisi istenilen alanı soğuk ya da sıcak yapabilme özelliğine sahiptir. Yani bir binada spesifik alanlardan birisi soğuk olması gerekiyorsa VRF sistemi ile soğutabilir, hemen yan tarafını da yine aynı sistemi kullanarak sıcak hale getirebilirsiniz. Bu sistemler, bina yükünü karşılamak için her bir bölge için gereken minimum soğutucu akışkan miktarını dolaştırır. Kanal olmadığı için kanal kaybıyla ilişkili enerji israfını ortadan kaldırarak, önemli bir kalemi azaltır.
Son Yazılar
- Klima Neden Su Akıtır? Ne Yapılabilir?
- Klima Neden Isıtmaz?
- Klima Neden Koku Yapar?
- Hepa Filtre Nedir? Faydaları Nelerdir?
- Sistem Odaları için İdeal Klima Modelleri
- Endüstriyel Klima Nedir? Kullanım Avantajları Nelerdir?
- Radyant Isıtıcı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
- Restoran Açık Alan Isıtma Sistemleri
- Robur Isıtıcı Nedir? Nerelerde Kullanılır?
- Kafe Açık Alan Isıtma Sistemleri
- Düğün Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Konser Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Tiyatro Salonu Klima ve Havalandırma Sistemleri
- Kanallı Klima Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
- Tavan Tipi Klima Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?